Vastustuskykyä sinkin avulla

Sinkki on ihmiselle välttämätön hivenaine ja sitä tulisikin saada päivittäin. Mihin kaikkeen sinkki vaikuttaa elimistössämme? Entä mistä ruoka-aineista sitä saadaan, ja mikä on päivittäinen sinkinsaantisuositus?

Sinkin keskeisimmät tehtävät elimistössämme liittyvät aineenvaihduntaan sekä kasvuun ja kehitykseen.1 Sen on myös todettu vaikuttavan moniin solutoimintoihin, erityisesti vastustuskyvyn ylläpitoon.2 Sinkillä on oma roolinsa myös ihon, hiusten ja kynsien hyvinvoinnissa, haavojen parantamisen edistämisessä sekä haju- ja makuaistin toiminnassa.

Mistä sinkkiä?

Sinkin tärkeimpiä lähteitä sekaruokavaliossa ovat eläinkunnan tuotteet ja viljavalmisteet.1 Sinkin saantisuositus on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (2014) mukaan naisilla 7 milligrammaa ja miehillä 9 milligrammaa vuorokaudessa.3 Naisten sinkintarpeen täyttää esimerkiksi 100 grammaa siemensekoitusta (kurpitsan-, pinjan- ja auringonkukansiemeniä) ja miesten reilu 100 grammaa ruisleseitä.1 Päivittäisen turvallisen käytön yläraja on suositusten mukaan 25 milligrammaa jatkuvassa käytössä.3 Yliannostuksen oireita voivat olla muun muassa pahoinvointi, ripuli ja vatsakivut.2

Sinkin tarve vaihtelee

Sinkin tarve saattaa kohota esimerkiksi raskauden ja imetyksen aikana4 ja lisäksi sinkin tarve kasvaa usein iäkkäillä ihmisillä.5 Myös vegaaniruokavaliota noudatettaessa, tulee sinkkiä saada 25−30 % saantisuositusta enemmän, sillä elimistö ei pysty hyödyntämään kasvisperäistä sinkkiä yhtä tehokkaasti kuin eläinperäistä.3 Tällöin sinkkiä sisältävät ravintolisät voivat olla tarpeen.

Sinkki

  • Merkittävä hivenaine erityisesti vastustuskyvyn, aineenvaihdunnan sekä kasvun ja kehityksen kannalta2
  • Tärkeimpiä luonnollisia lähteitä ruokavaliossa ovat viljavalmisteet ja eläinkunnan tuotteet1
  • Ihmisen elimistössä sinkkiä on 2–3 grammaa2
  • Saantisuositus aikuisilla on 7 mg (naiset) ja 9 mg (miehet) vuorokaudessa3

Lähteet:

  1. Fineli, THL:n ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumus-tietopankki.
  2. Plum, Laura M. ym. (2010) The Essential Toxin: Impact of Zinc on Human Health. Int. J. Environ. Res. Public Health 7 (4).
  3. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014: Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
  4. Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/129744/KIDE26_FINAL_WEB.pdf?sequence=1
  5. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2020: Vireyttä seniorivuosiin: ikääntyneiden ruokasuositus
    https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-472-1

Oriola Finland Oy
PL 8, 02101 Espoo, Puh. 010 429 99

Oriolan asiakasrekisteriseloste »